Te kidobtad már az Office csomagodat?
2018. november 22.
Koleszból a világ tetejére – a Google születése
2018. december 6.

10 nyomós érv a felhő ellen

Ha az élet bármilyen területén újdonsággal találkozunk, azonnal a hátrányokat kezdjük gyűjteni. Nem tudom, hogy ez egy automata védekező mechanizmus, vagy csak szimplán pesszimisták vagyunk: informatikus vagyok, nem pszichológus. Ebben a minőségemben pedig miért hallgatnám el, amit a felhasználóktól hallok? Minden cég más miatt görcsöl a G Suite bevezetése előtt – ez a 10 érv azonban gyanúsan gyakori…

1.   Ha nincs internet, nincs munka

Ha minden adatod egy távoli szerveren van, amivel interneten keresztül kommunikálsz, egy nagyobb nyári vihar véget vethet a projektnek? Ez egy tévhit. A G Suite minden kliens programja (mint például a Gmail vagy a Google Dokumentumok) beállítható helyi információ tárolására. A munka halad, és ha újra van elérhető hálózat, a rendszer magától feltölt mindent.

2.  A felhő nem biztonságos

Nem bízom az értékmegőrzőben, így ha úszni megyek, a pénztárcámat is viszem a medencébe – ugye nem tennénk?

A Google adatközpontjaiban több ezer magasan képzett informatikus vigyáz az adatainkra.

Ha mindezt überelni próbálnánk, beleroppannánk: bízzunk a rendszerben, minden alapunk megvan rá.

3.  Többé nem tudom használni az Office csomagot

A G Suite és a Microsoft irodai megoldásai sokban különböznek, de nem azért vannak, hogy elgáncsolják egymást. Régi és új Office dokumentumainkat a felhő gond nélkül kezeli és magától konvertálja, így Word-fájlokat küldözgető ügyfeleinket sem fogjuk elveszíteni.

4.  A G Suite drága

Ennek az érvnek az az alapja, hogy első látásra hatékonyabbnak tűnik egyben kifizetni valamit, mint egy havidíjas rendszer. Pedig a valóságban jobban megéri havonta, fejenként 1100 forintot fizetni a felhő szolgáltatásért, mint megvásárolni egy rendszert, aminek még a fenntartása is költséges.

5.  A „nagy testvér” figyel

Ezt egy módon lehet kiküszöbölni: ha papírra rajzolgatjuk a táblázatokat. Igen, könnyen előfordul, hogy a projektünk kulcsdokumentuma a központi szerveren egy magyarul nem értő informatikus szeme elé kerül – ő viszont egy kicsit sem kíváncsi rá, ráadásul hatékonyan védi meg az illetéktelen hozzáférésektől.

6.  Céges fájlok vs. szélvihar

Volt már szó arról a bizonyos amerikai kutatásról, ahol a válaszadók 51%-a vallotta: szerintük a rossz idő veszélyezteti a felhőalapú tárhelyeket… Nem merem megtippelni, hogy itthon hogyan alakulna a válaszok aránya, de tisztáznunk kell: ez a felhő nem az a felhő.

7.  Nincs mindig nálam az adat

A G Suite egyik legnagyobb előnye, hogy az adatokat bárhonnan elérhetem.

Teljesen mindegy, hogy laptop, tablet, okostelefon vagy a szüleink floppy olvasós asztali gépe van kéznél, bárhol előhívhatjuk őket.

8.  Mindenki látja, mit csinálok

Ha nem tetszik a gondolat, hogy egy közösen szerkesztett dokumentumban más is láthatja, éppen mit írunk, barátkozzunk meg jobban a kollégáinkkal. Az apró hibák mindenkinél a munka részei. Ha ezt hátránynak érezzük, kérdezzünk meg erről egy főnököt: szinte biztosan az ellenkezőjét mondja majd..

9.  Az informatikusom nem ért hozzá

Sok éve ugyanaz az informatikusunk, és merőben ellenzi a G Suite rendszert – mert még soha nem találkozott vele, és nem tudná kezelni? A megoldás egyszerű: vegyünk fel mást.

10. Túl nehéz az átállás

Azt gondolod, egy cég megszenved a cloud computing rendszerbe költözés tanulási fázisával? Jól gondolod. A 10 érv közül ez az egyetlen, ami valóban megállja a helyét.

Cserébe viszont hosszú távon annyi előnyt hoz, ami hamar feledteti a kezdeti akadozást.

Válasszunk olyan szolgáltatót, amely helyben megtanít a felhő használatára, és bármilyen probléma esetén segít. Egyedül nem megy – és nem is érdemes.

 

KAPCSOLAT