Egy szerverhotel luxusa: hol laknak az adataink?
2018. október 17.
Az IT Trabantjai – hogyan ne üljünk fel?
2018. október 30.

5+1 kérdés, mielőtt IT szolgáltatót választanál

Felcsapod a telefonkönyvet, és ráböksz az első számra? Ha gyorsan túl akarsz lenni a megfelelő informatikai szolgáltató kiválasztásán, ez is lehet egy megoldás, de azért érdemes ennél kicsivel több energiát belefektetni. Hidd el, megéri! A számítástechnika tetszik vagy nem, fontos mozgatórugója lett minden cégnek – miért bíznánk a véletlenre? Tapasztalataimból kiindulva most megosztok pár gondolatot erről, ami talán hasznosabb lesz, mint a legszimpatikusabb logó dizájn alapján dönteni.

1. Halló, tessék, senki?!

Banális megállapítás, de egy szolgáltató cég legfontosabb feladata, hogy szolgáltatóként viselkedjen – teljesen mindegy, hogy informatika, fodrászat, vagy autómosás a szakterülete. Mégis olyan világban élünk, ahol az orvos rád nyomja a telefont, a csomagküldő fel sem veszi a kagylót, a járólapos meg 10 napig nem válaszol az e-mailedre… legalább az informatikai szolgáltató kíméljen meg ettől a fölösleges egy helyben toporgástól.  Jogos elvárás, hogy az ügyfélszolgálatos (aki ért is hozzá!) egy-két percen belül fogadja a hívásunkat, az e-mailekre pedig egy napon belül válaszoljanak. Ez a legkevesebb, amit elvárhatunk.

2. Miben is állapodtunk meg?

A szó elszáll, de ami a leginkább megmarad, az a szerződésben foglalt megállapodás. Ennélfogva totálisan nem mindegy, hogy milyen. A legfontosabb: értjük-e, ami „írva vagyon”? És itt nem az olvasóim szövegértési képességeit becsülöm alá.

A szerződésben senki sem kerülheti el, hogy a 90%-a jogi szószaporítás legyen, de a maradék 10% egy komolyan vehető informatikai szolgáltatónál egyértelmű, átlátható összefoglaló arról, hogy mit vállalnak.

(Ha „mindent”, az legyen egy intő jel arra, hogy semmi jóra ne számítsunk…) A kontraktus féloldalas papír helyett garancia legyen a kulturált közös munkára.

3. Igazi csapat, vagy két ember passzolgat?

Nézzük meg, hány főből áll az adott cég! Hat fő alatt ugyanis fizikai képtelenség informatikai szolgáltatót fenntartani. Számoljunk együtt! Kell egy ügyfélszolgálatos, aki akkor is kulturáltan válaszol, ha az a kérdés, hova húzzam az egeret. Szükséges egy kiszállós rendszergazda, aki kimegy a helyszínre. És persze kell egy „kocka”, aki a szerverekben szakértő. Az eddigi három reaktív feladatkör – ha a proaktív részt is ugyanezek az emberek próbálják végezni, akkor azt becsüljük meg nagyon, mert az valóságos csoda: az „egy fenékkel két lovat” tankönyvi példája! Muszáj tehát, hogy legyen egy  kolléga a tervezett dolgokra, egyfajta karbantartó. Egy hálózattal foglalkozó szakember mellett pedig még egy mély szakmai ismerettel rendelkező IT igazgatóra is szükség van, aki érti az összefüggéseket.

4. Kínos pénzügyek?

Nem kertelek: a helyzet az, hogy a szolgáltatóiparban ahány fő dolgozik a cégben, annyiszor 10 milliós árbevétel számít normálisnak. Ha egy húszfős informatikai szolgáltatónak 100 milliós árbevétele van, erősen fontoljuk meg vele a szerződéskötést, mert jó esély van rá, hogy hamarosan csődbe fog menni.

Ez ilyen egyszerű – az üzlet nem szeretetszolgálat.

5. Erősen ajánlott?

Ha kiderül, hogy a kiszemelt informatikai szolgáltató nem tud minimum 20 referenciát felmutatni névvel, címmel, telefonszámmal, árajánlat kérés helyett inkább igyunk egy kávét és lapozzunk! Két eset állhat fenn: nem dolgoznak jól, vagy kezdők. Ez utóbbi esetén mérlegeljük, hogy a lelkesedésükbe vetett hit és a spórolási vágyunk éri-e meg jobban, vagy a másiknál a felsorakoztatott 20 jó tapasztalat.

 

+1: Egy nyelven beszélünk?

Ha nem szimpatikus a cég vezetője, lépjünk tovább.

Taglalhatnám még oldalakon keresztül az érzelem és üzlet kapcsolatát, de a lényeg nem változna. Ha nem értem egy szavát se, úgysem tudunk együttműködni.

 

Látható: a fenti tanácsok betartásához egy cégvezetőnek távolról sem kell informatikusnak lenni. És ezek csak a legalapvetőbb szempontok…

KAPCSOLAT