Értéktelen (informatikai) értékajánlatok?
2018. november 7.
Te kidobtad már az Office csomagodat?
2018. november 22.

A bolygó kapitánya: cloud computing

A technológia fejlődésével megöljük a Földet? Ez az aggodalom szinte naponta bejárja a világsajtót. Nem is alaptalanul, így furcsának tűnhet, ha egy informatikus cég fontosnak tartja a környezetvédelmet. Hiszen a felhő ökológiai lábnyoma sem kicsi… Örömmel jelentjük: ez az iparág nemcsak elvesz, épít is. A cloud computing a környezetvédelem egyik legizgalmasabb reménysége.

A cloud computing híres tánca

Ha méhek nincsenek, jó eséllyel mi sem leszünk – a világ élelmiszerkészletét biztosító növények harmadrészének beporzása az ő feladatuk. A változó környezeti körülmények miatt mégsem lehetünk biztosak abban, hogy ez mindig így lesz – a méhpopuláció egyre fogy. Rendben, és én mégis mit tehetnék ez ellen? Jó eséllyel ezt a kérdést tették fel azok az informatikusok is, akik tudósokkal karöltve kidolgozták a megoldást. A cloud computing technológiának köszönhetően bizonyos kaptárak valóságshow-nak is beillő körülmények között élnek: minden mozdulatukat megfigyelik…

Derült égből mézeső?

Szórakozni vágyó tévénézők helyett itt kutatók vitatják meg nap mint nap, hogy mi történt a lakókkal. Egy nagy, nemzetközi kaptárhálózatból gyűjtenek adatokat, amiket egy központi felhőben gyűjtenek össze további elemzésre. Hogy milyen adatokat lehet gyűjteni a méhekről? Természetesen nem személyi számokról és internet használati szokásokról van szó.

Ehelyett a méhek mozgási hangjainak akusztikus adatait kombinálják a környezeti változásokkal (például páratartalom vagy hőmérséklet), hogy mintákat találjanak a kolóniák viselkedésében.

A cloud computing segítségével előrejelzéseket is létrehozhatnak, amivel megkímélhetik a méheket a potenciális veszélyektől.

Többet ésszel, mint szénnel!

Vigyázó zöld szemünket nemcsak a méhek megmentése kapcsán érdemes a felhőre vetni. Logikus, ha azt gondoljuk: ilyen rendszerek fenntartásához embertelen mennyiségű elektromos áram szükséges. Azonban egy amerikai kutatás már öt évvel ezelőtt kimutatta: ha a legnépszerűbb applikációkat (amelyeket 86 millió amerikai dolgozó használ) cloud computing rendszerbe migráljuk,

egy év alatt annyi energiát spórolhatunk, amivel egész Los Angeles áramigényét kiszolgálhatnánk – egy újabb évig!

A felhő ráadásul okosabb gépkihasználáshoz, és ezzel kisebb szénkibocsátáshoz vezet: egy megosztott adatközpont egy szerver 60-70%-át használja, a külön szervert működtető kisebb vállalatok azonban csak 5-10%-ot.

A hétköznapok irodai hősei

Nyugodtan büszkélkedhetünk tehát, ha a munkahelyünk már felhőbe költözött – a sokat taglalt hatékonyság mellett a rendszer a fenntarthatóság felé is hatalmas lépést jelent. Mind tudományos felhasználás, mind hosszú távú energiafelhasználás szempontjából a modern világ zöld úttörőjének számít. De talán nem is kell ilyen messzire elrugaszkodnunk, hogy érezzük a hatását.

Ha a cégünk saját szervert használt a cloud computing előtt, bátran összehasonlíthatjuk az áramszámlákat…

vagy éppen a felhasznált papírmennyiséget, amióta folytonos nyomtatás helyett szimultán is dolgozhatunk egy-egy dokumentumon. Egy cég önmagáért vált felhőre – de a Föld is hálás lesz érte.

 

KAPCSOLAT