A Google kvantumfölénye – avagy mit tud a Sycamore?

A Google kvantumfölénye – avagy mit tud a Sycamore?

A Google 2019-ben elkészítette a világ első quantum számítógépét. A Google SYCAMORE 3 perc 20 másodperc alatt számítja ki azt a műveletet, melyet az eddigi leggyorsabb számítógépnek, az IBM Summitnak 10.000 évig tartana.

A fizikusok évtizedek óta próbálják elérni az úgynevezett kvantumfölényt, amely nagyban segítené őket a kutatásokhoz és elméletek bizonyításához.

A Sycamore számítógépet úgy sikerült letesztelni, hogy egy direkt erre a célra létrehozott szimulációs feladatot adtak neki, amit az addig legerősebb szuperszámítógépnek, az IBM Summit-nak (a saját becslése szerint) 10.000 évig tartott volna kiszámolnia.

Amíg egy normál számítógép ‘bitekkel’, addig a Sycamore 53 ‘qubittel’ azaz kvantum bitekkel rendelkezik. A fő különbség a kettő között, hogy amíg a bit 0-t és 1-t használ, addig a ‘qubit’ képes bármilyen számot behelyettesíteni.

A Google sycamore szuperszámítógépe

Klassz, nem? De mit is jelent ez?

A leginkább keresőmotorjáról ismert internet-óriás megannyi területen funkcionál és fejleszt, így a kutatás és fejlesztés (K+F) szektorban is (lásd Sycamore). Továbbá a Google a mindenkori fejlődést tűzte ki céljául, és nem áll meg a kvantum számítógépnél. Eltökélt szándéka, hogy mindenkihez eljuttassa a 21. századot, így a páratlan felhő alapú szolgáltatásai is elérhetőek a lakosság számára, méghozzá teljesen INGYEN!

“És mit jelent ez számomra a gyakorlatban?”

Google felhő-alapú rendszere, a Google Drive és a felhővel tökéletesen integrált szoftverei, mint a Docs, Sheet, Slides stb. túlzás nélkül forradalmasítják a mindennapi munkavégzést, és azt, ahogy eddig az adattárolásra gondoltunk.

A Sycamore példáján keresztül láthattuk, hogy a Google annak ellenére, hogy a legsikeresebb internetes cég, nem áll meg, hanem folyamatosan bővül és fejleszt – több területen is. A Google Drive esetében sincs ez másként. Ha egyszer letesszük a voksunkat mellette, biztosak lehetünk, hogy egy folyamatosan fejlődő rendszer mellett köteleződtünk el.

Nem is kérdés, miért a Google!

Tetszett, amit olvastál? Kommentelj!

Rólunk

Van egy történet három ácsról, akik egy hajó belsejében dolgoznak. Megkérdezik mindegyiket, hogy mit csinál, és nagyon különbözően válaszolnak. Az első azt feleli, hogy kalapálja a fát egész nap. A második azt feleli, hogy hajót épít. A harmadik pedig úgy felel, hogy segíti felfedezni a világ még ismeretlen vidékeit. A tevékenységük azonos, de a motivációjuk, a hozzáállásuk, ahogyan a munkájukat végzik, egészen különböző.

Korábbi tartalmaink

Kövess minket Faceoobon!