A véna már nem elég: a kereskedelmi informatika új korszaka
2018. augusztus 30.
Az e-mail, mint vállalatirányítási rendszer?
2018. szeptember 13.

A jó kisvállalkozás holtig tanul: mit vihetsz haza egy vállalati IT tréningről?

Ha azt halljuk, vállalati IT tréning, sokan még mindig csak legyintenek. Hiszen a számítógépet tudjuk használni… Ha viszont már hallottunk a felhőről, és piszkálja a fantáziánkat, hogy a cégünk mennyit tudna profitálni ebből, nem árt, ha végignézzük, amíg valaki az orrunk előtt mutatja be, mi a spiritusza ennek a pár éve kitört forradalomnak. Mindezért nem kell a világ végére mennünk – elég, ha az iSolutions bemutatóit vesszük célba.

Burger a felhők között?

Három éve, amikor iSolutions csapatommal elkezdtünk vállalati IT tréningeket tartani, az úgynevezett burger-elv alapján cselekedtünk. Ez a komoly(talan) üzleti fogalom azt a motivációt modellezi le, amikor az ember eszik egy isteni marhaburgert egy olyan helyen, ami eddig kiesett a látóteréből, és azon nyomban azt akarja, hogy mindenki tudjon róla. Így volt ez a felhővel is: találtunk egy zseniális technológiát, amit otthon már akkor is sokan használtak, de céges szinten nagyon kevesen foglalkoztak vele. Egyszerűbb, könnyebb, mint más rendszerek, de a kkv-k nem találnak rá.

Vállalati IT tréning: mindent a kéznek

De miért menjek én vállalati IT tréningre, amikor csak egyszerű felhasználó vagyok, nem informatikus? – szinte hallom a kérdést a monitorok elől. Egyrészt az előadások fókusza inkább a felhasználói felületen van, másrész viszont a működésbe is belemegyünk, mert elkerülhetetlen ahhoz, hogy az ember tudja, mit akar.

Az ok, ami miatt a kezdeti 10-20 fős kiscsoportokból 60-80 fős Grund-eseménnyé nőtte ki magát, az a kézzelfoghatóság.

Ugyanazon a felületen mutatjuk meg, hová lehet eljutni a Google felhővel éveken belül, mint amit a hallgatóság is használ otthon a családi fotók megosztásához.

Az üzletben nincs mágia!

Én is vállalkozó vagyok – megértem, hogy a fő kérdés miért mindig az, hogy ez a sok jól hangzó dolog megtérül-e. Ezért a vállalati IT tréning mindig az üzleti szempontokkal kezdődik: mennyit kell befektetni, mik a további költségek, mennyi a várható haszon?

Hogyan lesz a cégem működése egyszerűbb, olcsóbb, jobb, és közben milyen nehézségek várhatóak, mik a hátulütők, hol tudunk ebben segíteni?

Azért is szeretem a tréningeket, mert a hallgatóság mindig lelkes – hiszen érzik, hogy őket húsbavágóan érintő témáról van szó. Szkeptikusok nem nagyon vannak, mert nincs miért szkeptikusnak lenni: ez nem ezotéria, egy ismert szoftvert használunk, csak máshogy, mint ami a megszokott.

Bátraké a haszon

A vállalati IT tréningen résztvevőknek semmi sem kötelező. Nem kell semmilyen szerződést, kötelezvényt aláírni. Ez nem erről szól. Egy hívásra persze azért számíthatnak tőlünk az esemény után, mert mindenki véleményére kíváncsiak vagyunk – és minden harmadik embertől azt halljuk, hogy tetszett, csináljuk. Na, persze, ez sokszor nem ilyen egyszerű: az átállás néha alaposan meg tudja dolgozni egy cég felépítését. Nagyon tisztelem minden ügyfelünket, akik ebbe bátrak voltak belevágni.

Más megvilágításba helyezi az elméletet, amikor sikeres ügyfeleink a saját történetükön keresztül mutatják be a rendszert egy-egy előadáson.

Ám, itt még nincs vége! Három év után ez még mindig csak a kezdet, az újdonságok nem fogynak el – találkozzunk legközelebb szeptember 28-án!

KAPCSOLAT