Átütő újításokat vezetnek be a G Suite-ba és a Gmailbe

Átütő újításokat vezetnek be a G Suite-ba és a Gmailbe

Egy helyen lesz minden, lehet videózni, chatelni, emailezni, fájlokat megosztani – mindezt akár egyszerre, egy ablakban. Még csak a tesztüzemben, de az igények szerint hamarosan teljes kapacitással lehet majd használni nemcsak a G Suite, hanem a Gmail ügyfeleinek is.

Kedvezni szeretne a COVID-19 miatt otthonról dolgozó felhasználóinak a Google, így egy helyen integrálta a videózást, chatelést, emailezést és fájlmegosztást. Úgy döntöttek, hogy először a G Suite-on vezetik be, amit a cégek, vállalkozások használnak, hiszen leginkább ezek mindennapjait érinti a járvány.

Javier Soltero, a G Suite alelnöke szerint az utóbbi időszak megmutatta, hogy a rugalmasság és a home office tartósan velünk maradhat, ami sok cég és vállalkozás számára döccenőket okozhat, a munkafolyamatokban és a kapcsolattartásban egyaránt. A cél tehát a jobb otthoni munkakörnyezet (“a better home for work”) és a közös platform megteremtése, nem is akármilyen eszközökkel és technikával. Na de lássuk, mire is jutottak az elmúlt hónapokban!

Nincs többé olyan, hogy…

Ha egy mondatban szeretnénk összefoglalni a változásokat, akkor azt mondhatjuk: nincs többé olyan kedvesnek szánt, orra koppintós megjegyzés 10 nap türelmi idő után, hogy “Kedves kolléga! Megkaptad, amit küldtem és beleírtad a javaslataidat?”.

Képzeljük el, hogy a heti team meeting csupán egy kattintásra van, mindenféle regisztrálás és autentikáció nélkül, hiszen a levelezésbe (és ezzel együtt a Google Naptárba) már előzetesen bejelentkeztünk, így elég megnyitni az aktuális megbeszélés linkjét akár desktopról, akár telefonról. A meeting élő chat vagy videóchat formájában történik chatszobákban, amiben mindenki pontosan ugyanazokat a fájlokat látja a képernyőn, amit a másik  – de nemcsak látja, hanem valós időben szerkesztheti, mint a többiek, legyen szó szöveges, táblázatos, prezis fájlokról. A Chat és a Fájlok fül mellett találhatók Feladatok fül, amit szintén bárki szerkeszthet, módosíthat. Ha befejeztük a csapatmegbeszélést, jöhetnek az egyéni egyeztetések egy másik chatszobában.

Ne akasszuk meg a flow-t

A fejlesztők azonban még itt sem álltak meg. Sok panasz érkezett azzal kapcsolatban, hogy az appok közötti ugrálás megszakítja a flow-t, így ezen is alakítottak, például a chatüzeneteket feladattá lehet változtatni, vagy továbbítani az inboxba, kiterjesztették a keresési funkciót a leveleken kívül a chatbeszélgetésekre, és ha van kedvenc chatszobánk, bejelölhetjük, hogy elsőként jelenjen meg – így biztosan nem maradunk le az ominózus fájlmegosztásokról.

Javier Soltero további fejlesztéseket is belengetett, melyeknek az a célja, hogy olyan intelligens és zökkenőmentes kommunikációt biztosítsanak, ami mindenkinek megadja a valódi hatáskeltés képességét, valamint a munka időbeli és fizikai határainak rugalmasságát. (“Our goal is to provide an intelligent and seamless solution that gives everyone the ability to make a real impact, and the flexibility to work exactly where and how they want.”)

Szeretnél te is ilyen profi körülmények között dolgozni?

Tetszett, amit olvastál? Kommentelj!

Rólunk

Van egy történet három ácsról, akik egy hajó belsejében dolgoznak. Megkérdezik mindegyiket, hogy mit csinál, és nagyon különbözően válaszolnak. Az első azt feleli, hogy kalapálja a fát egész nap. A második azt feleli, hogy hajót épít. A harmadik pedig úgy felel, hogy segíti felfedezni a világ még ismeretlen vidékeit. A tevékenységük azonos, de a motivációjuk, a hozzáállásuk, ahogyan a munkájukat végzik, egészen különböző.

Korábbi tartalmaink

Kövess minket Faceoobon!