Hús-vér technológia: informatikai ügyféltalálkozó iSolutions stílusban
2018. szeptember 27.
A felhőlovaglás alapjai
2018. október 11.

Dolgozzon helyettünk az okos táblázat!

Fogadjunk, hogy egy átlag háztartásban öt perc alatt egy rakás olyan eszközt találunk, amire rádobták a „smart” jelzőt. Telefon, hűtő, autó (ez utóbbi akkor, ha egyszerre egy embert fuvarozunk). Ezek azért vannak, hogy ne kelljen átlagos problémákkal pepecselnünk. Kérdés, hogy a munkahelyen miért tennénk? Az okos táblázatok sokáig a kkv-k hiányzó láncszemei voltak – mostantól viszont bármikor előhúzhatóak a kalapból.

Az eltűnt munkaidő nyomában

A magyar ipar bármelyik szegletébe nézünk, hasonló problémákat találunk a kkv-szektorban. Ez abból ered, hogy kevés az erőforrás, mármint a legértékesebb erőforrás: a szakember.  Rájuk pedig annyi feladat zúdul, amit egyre nehezebb hatékonyan beosztani.

A felhős megoldások megjelenése persze sok mindent megkönnyít, de ezen belül is belefuthatunk időrabló megoldásokba, ha nem vagyunk elég felkészültek.

Az okos táblázat épp ezt küszöböli ki: instant megoldások azokra az esetekre, ha sablondokumentumokat kell generálnunk. Amit eddig külön kellett kitöltögetnünk, az most egy gombnyomással megoldható.

Minden a maga helyén?

Minderre a back office és a pénzügy területén van a legkomolyabb igény, de visszajelzések alapján bárkinek megváltás, akinek van ügyfelek adatait gyűjtő mappája. Ha valaha is dolgozunk projekt alapon, akár az építő-, akár a szolgáltatóiparban, biztosan kívántuk már a pokolba a szerződéseket, az ajánlatokat és a mapparendszert, amibe mindezt bele kell illeszteni…  Ahogy az iSolutions ügyféltalálkozóján is bemutattam, az okos táblázat éppen erre ad választ. Egy jó fél órás kattintgatás kikerülésével, egy mozdulattal nemcsak a forma dokumentumokat tölti ki, de a megfelelő mappákat is létrehozza, és mindent a megfelelő helyre ment.

Okos táblázat: ISO, és még annál is több

A legtöbb munkahelyen már van olyan minőségirányítási gyakorlat (ISO), ami útmutatást ad az adatok rendszerezéséhez.

Az okos táblázat még egy löketet ad ennek a könnyítésnek – bármikor a saját, sablon mappaszerkezetünkbe illeszkedő megoldást generálja, másodperceken belül.

Ha például van egy könyvtáram, ahol a beszkennelt számlákat tárolom, a rendszer akár magától is e-mailez azoknak, akiknek értesítést küldenénk erről (pl. könyvelő, üzleti partner), és megosztja a fájlt. Rendben, de mikortól éri ez meg nekem? – kérdezné a lelkes érdeklődő. A tapasztalat azt mutatja, hogy az a cég, amelyik már havi 1-2 új ügyféllel számol, vastagon jól járhat egy ilyen rendszerrel.

Okos, de nem okoskodik!

Persze mindez nem lenne akkora szenzáció, ha megállna a legalapvetőbb dokumentumoknál. Olyan, bonyolultabb összefüggéseket kezelő feladatokkal is megbirkózik, mint például az árajánlat, hiszen a legapróbb részletekig betáplálhatjuk a szükséges információkat.

Az előbb felsorolt példák természetesen tipikusabb esetek, amiket az iSolutions alapcsomagja minden ügyfél számára lefed.

De gyakran előfordul, hogy egy vállalkozás egyedi megoldásokat igényel: arányos felár ellenében természetesen ilyeneket is építünk. Az okos táblázatban az a jó, hogy nem okoskodik, csak megkímél minket egy csomó monoton munkától–  és egy kávéval a kézben hagyhatjuk végre a technológiát dolgozni helyettünk.

 

KAPCSOLAT