Kapj a fejedhez: egy okos vállalat 4 ismérve
2019. január 7.
Tedd le a ceruzát!
2019. január 24.

Fejlődés a fejünk fölött?


A fura kinézetű cipő, amit a tizenéves lányunk karácsonyra könyörgött ki magának: ha csak ez jut eszünkbe a „trend” szóról, vállalkozóként nem árt, ha többet tájékozódunk. Bármilyen hihetetlen, de az IT világát is a trendek határozzák meg. Nyugalom! A kutatások alapján a cloud computing területén nem nekünk kell diktálnunk, elég, ha követjük őket – de nem ártana belehúznunk, mielőtt a fejlődés szele lesöpör minket a piacról.

Galaxis születik

Egy nap egy német aranyműves úgy döntött, egy szokatlan eszköz fejlesztésével forradalmasítja az információáramlást. Találmányát hatalmas nemzetközi figyelem övezte: nem csoda, hogy szédítő tempóban, harminc év alatt elterjedt Európában. Igen, szédítő – ahhoz képest, hogy a 15. században járunk…

Az utat, amit Gutenberg és a könyvnyomtatás három évtized alatt járt be, úgy fest, hogy a  cloud computing 2 év alatt behozza.

Mire eljön a következő szilveszter, világszinten a vállalatok 90 százaléka fog valamilyen felhőszolgáltatást igénybe venni. 2021-re pedig 530 milliárd dollárra emelkedik az az összeg, amit a cégek ezzel kapcsolatos platformokra költenek.

Szerver és puttony

A megnövekedett érdeklődésre a nagy szolgáltatók már felkészültek – kérdés, hogy a kontinens készen áll-e. 2016-ban a tíz főnél nagyobb európai cégeknek mindössze 21%-a vett igénybe cloud computing szolgáltatást. Hogy ezen mennyit sikerül javítanunk, 2019 nagy kérdése.

Országokra bontva persze nagy különbségeket találunk: a skandináv országok nemcsak meteorológiai, de informatikai  értelemben is tele vannak felhővel.

Könnyen lehet, hogy már a Mikulás is felhőalapú adatbázisban tartja nyilván a jók és rosszak listáját, hiszen a finn vállalatok 57%-ának már evidens ez a technológia.

Cloud computing, a személyes kedvenc

A családi fotók tárolásával a magyarok 30%-a már nem szívesen terheli a gépe drága memóriáját – legalábbis ennyien vagyunk, akik magáncélokra manapság gyakran használjuk a felhőalapú tárhelyeket. A 32%-os európai átlaghoz viszonyítva úgy tűnik, itthon van igény a korszerű IT megoldásokra. Egészen addig, amíg rá nem pillantunk a vállalati szféra adataira…  

Céges cloud computing használatban egy európai hatodik hely nem rossz – de mi sajnos hátulról teljesítettük.

Ami megdöbbentő, hogy a kkv-szektorban még ennél is siralmasabb a helyzet: a cégek csaknem ötven százalékának még honlapja sincs.

Géppark vagy roncstelep?

Mindennek azt hiszem, közös gyökerei vannak. Emlékszünk még, milyen izgalmas volt gyerekként anya-apa munkahelyén megnézni a sosem látott, különleges technológiai eszközöket? Ehhez képest egy friss kutatás során a megkérdezettek több mint harmada szerint a saját számítástechnikai eszközeik messze lekörözik a munkahelyük gépparkját. Ki javíthatna ezen? IT szakértőt a kkv-k kevesebb, mint 25%-a alkalmaz. Épp ezért lenne a változás kulcsa a cégvezetők kezében. Ha a kis-és középvállalkozások tényleg a gazdaság motorjai, a cloud computing az olaj – gyorsan pótoljuk, mielőtt a nyikorgás elriasztja a potenciális ügyfeleket!

KAPCSOLAT