Fejlődés a fejünk fölött?
2019. január 16.
Mentsd magad! A tárolt e-mail tündöklése
2019. január 30.

Tedd le a ceruzát!

Nem a hetedikes fizikaórák jutnak legtöbbünk eszébe, ha a felhő nemzetközi előnyei kerülnek szóba egy társaságban. Úgy tűnik, ebből a szempontból kilógok a sorból. Én ugyanis ekkor ismertem meg a népszerű városi legendát, miszerint a NASA 1,5 millió dollárt költött egy űrben is működő golyóstoll kifejlesztésére, míg a szovjetek egyszerűen megoldották – ceruzával. Vagy mégsem?

Mielőtt robban…

Mintha ez a történet vezérelné a magyar kkv-kat, ha IT fejlesztésről van szó. Miért használnánk a drága cloud computing rendszert, ha tudunk e-mailezni és van Excel, meg kockás füzet?..

Pedig sokkal közelebb lehetnénk a nemzetközi élbolyhoz, ha többen tudnák: a sztorinak a fele sem igaz!

A ceruzát az amerikaiak kezdték el használni, és nem véletlenül került a rossz ötletek dobozába. A grafitpor könnyen lángra lobban és a szellőzőrendszert is tönkreteheti – ahogy a kis cégek barkács-informatikája sem a „tűzállóságról” híres. A felhő nemzetközi előnyei között viszont ez áll az első helyen: egy nemzetközi felmérés alapján a vállalatok 94%-a érzi nagyobb biztonságban a cégét a költözés óta.

A felhő nemzetközi előnyei nem súlytalanok!

Képzeljük el, hogy az irodánkban meetingre menet behúzott nyakkal kell kerülgetnünk a repülő ceruzahegyeket és forgácsokat. Nem az életünk forogna veszélyben, de piszok kellemetlen lenne… Szerencsére az űrhajósokkal ellentétben nem súlytalanságban dolgozunk, de az ésszerű munkavégzés így is prioritás kell, hogy legyen. A sebesség, a hatékony közös munka és következetes minőség mellett a megkérdezettek 50% a emelte ki az automata frissítést a felhő nemzetközi előnyei között. Kinek van kedve órákat várni, míg újratölt a rendszer?

Előny, egy tollvonással

Szóval, az űrkutatók valóban kifejlesztettek egy speciális „űrtollat” – és ezzel nem csak az asztronauták életét könnyítették meg, de a kutatómunka minőségét is növelték. A magyar kkv-knak a ’60-as évekbeli NASA-val ellentétben egynél több versenytársuk is akad – így nem nehéz belátni, mennyire fontos az informatika a sikerekhez.

A cloud computing-ra váltott cégek 77%-a érezte egyértelmű versenyelőnynek a költözést.

Ma kikerülhetetlen kérdés a fenntarthatóság is. A felhő nemzetközi előnyeinek egyik legzöldebb eleme, hogy 2020-ra 31%-kal csökkenteni fogja az adatközpontok energiafelhasználását a 2010-es szintről. Unokáink is meg fogják köszönni…

Tényleg megéri?

A mítosz lerombolása ellenére ne aggódjunk, a történet nem marad csattanó nélkül. Másfél millió dollár még a mai árfolyamok mellett is hihetetlen összeg – a NASA költségvetésének viszont a töredéke volt. És nemcsak nekik érte meg: egy évvel később a szovjetek is bejelentkeztek, hogy szeretnének űrtollat rendelni… A cloud computing viszont mindenféle viszonyítgatás nélkül is minimális ráfordítást igényel. Nemcsak mobilisabb lesz a munka, de az emberi tévedés vagy a baleset veszélyei is kizárhatók, ha használjuk.

Ha a miénk lenne az egyik a heti 10 000 reptéren ellopott/elhagyott laptop közül, vagy éppen IT katasztrófa ütne be, egy percet sem kell aggódnunk.

Előbbi esetben az adatok sértetlenek és védettek maradnak, utóbbi esetben akár 4 óra alatt visszakaphatjuk az elveszettnek hitt információt. A felhő nemzetközi előnyei közül a legtöbb számokban mérhető – erre viszont nyugodtan mondhatjuk, hogy felbecsülhetetlen.

KAPCSOLAT