Fogadjunk, a jelszavammal sem tudod feltörni a fiókomat!

Fogadjunk, a jelszavammal sem tudod feltörni a fiókomat!

Ha most azonnal felhívnál engem és elkérnéd a Google jelszavamat, én pedig megadnám Neked, nem tudnál belépni a fiókomba. Olyannyira biztos vagyok ebben, hogy még fogadni is merek veled.

Miért bízom ennyire a Google-ben?

A Google megannyi hasznos tulajdonsága mellett az egyik legnemesebb a folyamatos felhasználói biztonságra való törekvés. És törekvésük nem hiábavaló – a Google ugyanis biztosítja számomra azt, hogy a fiókomba való belépésre csak én legyek jogosult. És mindezt hogyan?

Beállítod a Google fiókodban a kétlépcsős azonosítást. Ez a funkció abban segít neked, hogy ha egyszer beléptél már a fiókodba egy saját eszközről (például laptopról vagy okostelefonról), azt az eszközt a Google beazonosítja egy általad kiválasztott módon – leggyakrabban sms-ben, de kérheted előre legenerált pin kóddal, vagy akár hanghívással is! Ez az úgynevezett kétlépcsős autentikáció.

“De az SMS-ekért fizetnem kell, nem?”

Ha a kétlépcsős azonosítás SMS-ben történik, a Google átvállalja magára az összes autentikációs költséget, így az SMS-eket és hívásokat is korlátlan számban és ingyen kapod, így neked ez nem kerül egy filléredbe sem!

Ha azonosítottál már így egy eszközt, nincs szükség rá, hogy ezt újra és újra megtedd. Azonban ha egy új, idegen eszközről próbálsz belépni a fiókodba (például egy barátod gépén) az autentikáció ismét szükségeltetik. Ezzel megakadályozhatod, hogy hacker támadásnak légy kitéve.

Ha ezt beállítod mondjuk a Gmail fiókodban és ezzel vagy bejelentkezve például a Facebookodra, megakadályozhatod, hogy feltörjék az Facebook fiókodat is. Sokan sok helyen használják a Gmail fiókjukat emlékeztető küldésére, vagy azzal vannak bejelentkezve más helyre is, így ha a Gmail fiókot véded, akkor minden más is védve van!

Mit szólnál, ha nálad is lenne kétlépcsős autentikáció? Érdekel, hogyan segíthet Neked a Google a fiókod védelmében? Gondolatébresztőnk minden kérdésedre válaszol!

Tetszett, amit olvastál? Kommentelj!

Rólunk

Van egy történet három ácsról, akik egy hajó belsejében dolgoznak. Megkérdezik mindegyiket, hogy mit csinál, és nagyon különbözően válaszolnak. Az első azt feleli, hogy kalapálja a fát egész nap. A második azt feleli, hogy hajót épít. A harmadik pedig úgy felel, hogy segíti felfedezni a világ még ismeretlen vidékeit. A tevékenységük azonos, de a motivációjuk, a hozzáállásuk, ahogyan a munkájukat végzik, egészen különböző.

Korábbi tartalmaink

Kövess minket Faceoobon!