Mennyi az elég? – Az adattárolás története
2018. március 29.
Ne tegye díszpárnába! – Az adatbank előnyei
2018. április 13.

Ha repülőn ül, integessen az e-mail fiókjának! – Tévhitek az informatikáról

Rendszerváltások sora követi egymást az informatikai életben: ami ma biztos volt, azt lehet, hogy két hét múlva leváltja egy új technológia. Ezzel a sebességgel még az informatikusoknak sem egyszerű tartani a lépést: nem is csodálkozom, ha sok felhasználó fejében akadnak félreértések. Azért vagyunk, hogy ezeket eloszlassuk – de az alábbiakon még mi is meglepődtünk…

Utazás a zsargon középpontja felé

Bit, telepítés, tűzfal – ezek a szavak a misztikus informatikai nyelv ismertebb példányai közül valók, amiknek az összességét, éppúgy, mint más szakterületeken, zsargonnak hívjuk.

Kivéve azt az 5 százaléknyi amerikait, akik egy felmérésen arra tippeltek, hogy a zsargon a naprendszerünk egy bolygója, és azt a 12%-ot, akik szerint a szó egyfajta egzotikus húst jelöl.

Igen, egy ismeretlen szaknyelv távolinak tűnhet, de szerencsére egy fényévnél kevesebb utazás is elég, hogy megismerjük bármelyiket.

Védőoltás HTML ellen

A HTML körülvesz minket. Többek között ennek a remek kis informatikai nyelvnek köszönhető, hogy ez az oldal most nem csak fekete-fehér parancssoroknak tűnik. Előbbi állítás viszont annál fenyegetőbben hangozhat a megkérdezett amerikaiak

azon 11%-ának, akik szerint ez egy… nos, ágyban, párnák közt terjedő betegség.

Aggodalomra szerencsére nincs ok, ahogy csomagolni sem, ha a 10%-hoz hasonlóan eddig úgy hittük, a HTML egy Angliát átszelő úthálózat.

Informatika – amihez mindenki ért!

Ezermester mindig jó, ha van a háznál – de ebbe az ezer dologba sem férhet bele minden. Egy felmérésen a férfiak 46%-a nem így gondolta: szerintük, ha bármi probléma adódik, simán meg tudják szerelni a számítógépüket. Ezzel csak az a gond, hogy a kérdőív egyszerű informatikai kérdésekkel folytatódott, amiket ezek a magabiztos válaszadók sajnos már nem találtak el. Tanulság: mindig hívjunk szakembert!

Felhőszakadás várható?

Vigyázat, adatainkat könnyen elviszi a vihar – gondolhatják azok, akik egy kérdőívben 51%-os többséggel azt nyilatkozták, hogy

a rossz idő hatással van a felhőalapú tárhelyek működésére.

Persze születtek kevésbé meglepő válaszok is: ugyanitt 95% állította, hogy még sosem használt cloud computing szolgáltatást, ami nem tűnik reálisnak a zene- kép-és dokumentum megosztó felületek népszerűségét elnézve. Szerencsére a fenti megmosolyogtató tévhitek csapdájába nehéz beleesni, ha egy szakértő csapat áll az ember mögött  – mi garanciát vállalunk a megcáfolásukra.

 

KAPCSOLAT