Koleszból a világ tetejére – a Google születése
2018. december 6.
Az igazi győzelem: a BIX-faktor
2018. december 17.

Határok nélkül: a Google fejlesztések 20 éve

Húsz év alatt így vagy úgy, de minden gyerek „kirepül”: ez nem történt másként a Google háza táján sem. Nem véletlen, hogy a két egyetemista ötletéből származó világcégről rég nem csak a keresőmotor jut eszünkbe. Egyedi ívű az a növekedés, amin keresztülmentek – utánajártam, miért és hogyan követték egymást a mára napjaink részévé vált Google fejlesztések.

Elérés, ahogy még nem láttuk

Ahogy az előző cikkben is utaltam, rá, a Google fejlesztések első állomása – hatalmas robbanással – az AdWords volt. Ezzel új fejezet kezdődött a marketing világában: a vállalatok olcsón és hatékonyan tudták hirdetni a terméküket vagy szolgáltatásukat,

a felhasználók pedig nem vágták földhöz a billentyűzetet az idegesítő, felugró-villogó hirdetések láttán – mert azok ehelyett belesimultak a többi keresőeredmény összképébe.

2002-ben jelentkezett a háttérben megbúvó, de annál jelentősebb Google News, 2004-ben pedig mindenki kedves régi ismerőse, a Gmail.  Úgy tűnik, már 14 éve nagyon komolyan gondolják. Igaz, április 1-re időzített bejelentésekor annó sokan csak tréfának hitték…

Egy sima, egy fordító

Egy évvel később kezdte pályafutását az egyik legnépszerűbb útitárs, a Google Maps (két évvel később pedig a Street View, ami, mint kiderült, az útvonalak mellett néha egy kis magyar szociográfiát is rögzít…). 2005-től tölthetjük unalmas perceinket a Youtube-on, ami 2006 óta szintén a Google része. Ha a blogomat szívesen megosztanád Google fejlesztések után érdeklődő üzbég ismerőseddel, jó szolgálatot tenne a 2006-ban megjelent Google Fordító. A fogorvostól a meetingekig szintén ez évtől vezethetjük határidőnaplónkat a Calendarban. Sűrű év, nem igaz? És ez még nem minden: szintén 12 éve létezik a vállalati kultúrát átformáló rendszer, a Google Apps for Your Domain.  

Android hazatelefonál

Ha az előző bekezdés drámai befejezése nem érintett meg különösebben, tudom az okát: a G Suite nevet csak 10 évvel később, 2016-ban kapta meg a szolgáltatás. Úgy tűnik, a Google fejlesztések földrengései 2 éves ciklusra álltak be: 2008-ban újabb két bejelentéssel döbbentették le a felhasználóikat.

Megjelent az első Androidos telefon – talán ekkor még senki nem sejtette, hogy tíz éven belül a világ legnépszerűbb telefonos operációs rendszerévé válik.

Idén szeptemberben kipipálhatta első évtizedét az a böngésző is, amivel a legtöbben olvassák ezt a cikket: a Google Chrome. Felmerülhet a kérdés: rendben, ekkora már minden adott volt – a dizájnon kívül mégis mi változott 2018-ig?

Google fejlesztések: sosem érnek véget?

Ahogy jöttek az újabb és újabb Google fejlesztések, úgy vált a felhasználói élmény egyre kényelmesebbé és kompaktabbá. De ahhoz, hogy a hétköznapi kereséseink mellett mindez professzionális felhasználásra is megállja a helyét, fontos újítások kellettek. 2012-ben erre adott választ a Google Drive, ami nevéhez hűen tényleg plusz meghajtóként funkcionál a számítógépeken: már egy ingyenes felhasználó is 15 gigabájt tárhellyel rendelkezik, de a havidíj növekedésével arányosan ez akár 30 terabájtra is növekedhet.

Ez a felhőalapú szolgáltatás viszi a hátán mindazt, amit irodai felhasználókként megszoktunk és megszerettünk.

A mindennel kompatibilis, közösen szerkeszthető Docs, Sheets és Slides dokumentumokat, és a brutális biztonsági rendszert, ami adatainkat védi. Ez a történet még nem ért véget – 20 év tapasztalata azt mutatja, hogy a van miért várnunk az újabb fejleményeket.

 

KAPCSOLAT