Biztonság? Bízzuk a véletlenre!
2018. május 9.
Jegyzetfüzet mai nyelven: Google Tasks
2018. május 25.

Hogy állunk az IT színe előtt?

Hol vagyunk mi a nyugati országokhoz képest?..halljuk annyiszor a lesújtó költői kérdést mindenféle téma kapcsán. Ha bárkit megkérdeznénk, szerintük a magyar vállalkozók hol tartanak az IT-fejlettségben, szerintem ezzel a kérdéssel válaszolna. Márpedig nem vagyunk „rossz helyen” – más kérdés, hogy Európa más részein sem aknázzák ki igazán az informatika, mint termelőeszköz előnyeit…

Működj!, vagy legalább legyél piszok egyszerű!

Nem lehet mindenki programozó – nem is tartana itt a világ, ha csak hosszú tanulóévek után lennénk képesek az informatika vívmányainak, termelőeszközeinek használatára.

De mit ér az IT egy elefántcsonttoronyból?

Erre a kérdésre a szektor rögtön két választ is ad. Az egyik a hétköznapi eszközeink fejlesztése: míg 20 éve az volt a jelszó a számítástechnikában, hogy „működj”, mára ezt felváltotta a „legyél piszok egyszerű”. Hogy mi a probléma másik része? Természetesen a céges informatika. Itt már nincs lehetőség mindent a végtelenségig leegyszerűsíteni – a felhasználóknak szükségük van némi háttértudásra.

Versenyelőny, talonban?

Ez nem jelent semmi bonyolultat, csak egy kis útmutatást a kollégáknak – a legtöbben (nemcsak hazánkban, hanem világszinten) mégis azt gondolják, nem érdemes belekezdeni, mert egy ilyen rohamosan fejlődő iparághoz úgysem fognak soha felzárkózni.

Szakemberként nemzetközi és magyar viszonylatban is az a tapasztalatom, hogy a vállalkozások félnek az informatika, mint termelőeszköz felé nyitni.

Kanadában vagy épp a skandináv államokban persze más áll a fejlődés útjában: pörög a gazdaság, nem kell törődniük azzal, ami a kisebb mozgásterű, magyar vállalatoknál sorsdöntő: a versenyelőnnyel.

Informatika, mint termelőeszköz? Kéznél van!

Ezt viszont csak akkor érhetjük el, ha az IT megtisztul a fölényesen mosolygó, drága tudásukat Gollamként őrizgető rendszergazdáktól, és tanító-segítő szektorrá válik.

Kis odafigyelésből nagy piaci előnyt lehet kovácsolni: ha jobban használjuk a vállalatirányítási rendszerünket, ugyanannyi kolléga több munkát tud elvégezni, többet adunk el, felpörögnek a kimutatások.

Ez ilyen egyszerű. Mégis, amikor azt mondom, bárcsak mindenki ismerné az informatika, mint termelőeszköz előnyeit, sokan felhördülnek abban a tévhitben, hogy nahát, pedig ez az iSolutions-nek nem érdeke!…

Nem kell kifulladásig sprintelni!

A helyzet viszont az, hogy legszívesebben óriásplakáton hirdetnénk, hogy fejleszteni érdemes, edukálni kötelező. Egy óceánba hordjuk vödörrel a vizet – ráadásul az IT tudásrengetege napról napra rohamosan bővül, egy átlagos cégnek utolérni lehetetlen. De tudják, mi a legjobb? Hogy nem is kell!

Nem egy új NASA-t kell fejleszteni a magyar kisvállalkozásokból, a cél a versenyelőny – pont, mint az egyszeri székely favágónak, akinek nem a sprinter világbajnokot, csak a kollégáját kell megelőznie, hogy ne őt egye meg a medve. Ez utóbbit az iSolutions csapat futóedzői tapasztalat hiányában nem tudja garantálni – azt viszont igen, hogy ügyfeleink minden informatikai erőforrásukat nagy haszonnal kiaknázzák.

KAPCSOLAT