Hogyan hatott a koronavírus az IT szektorra?

Hogyan hatott a koronavírus az IT szektorra?

Kétségtelen, hogy a koronavírus járvány felborította a világ működését. Néhány iparág a csőd szélére került, és akad olyan is, ami jobban virágzik, mint valaha. Vajon hogyan érintette a világjárvány az IT szektort? Utánajártunk!

Visszaesések

A szektor gond nélkül állt át a távmunkára, az igazi gondot a megrendelések csökkenése vagy hiánya okozhatja. Az International Data Corporation (IDC) felmérése szerint idén 4,7 százalékkal kevesebbet költenek majd hardverre, szoftverre és informatikai szolgáltatásokra az európai vállalatok. A tavaszi hónapokhoz képest a legtöbb országban ugyan enyhítettek a korlátozásokon, a szállítmányozás, a szabadidős tevékenységekhez termékeket és lakossági szolgáltatásokat kínáló rekreáció, sport, szórakoztatás és idegenforgalom területén azonban az IT költés jelentősen csökkenhet éves szinten. A költések visszaesése Oroszországban és Romániában lehet a legjelentősebb, főként a kitermelőipar nehézségei miatt, ami az olajár összeomlásától is szenved. Az IDC becslései szerint a magyar IT piac szinten maradhat. A tavalyi évhez képest nem lesz jelentős változás a pénzügyi szektor, a kis- és nagykereskedelem, valamint az egészségügy IT-költésében sem. A gyártóipar Európa összes országában csökkenti, a kormányzati szektor pedig növeli az IT költését idén.

Növekedések

A COVID-19 miatt az IT szektor számára új lehetőségeket is teremtett: felgyorsítani a digitalizációt és a robotizációt. Bár az IT költések jelentősen csökkennek idén, a járvány hatására megkezdődött a digitális átalakulásra (DX) 12 százalékkal több pénz jut, mint tavaly. Még azok az iparágak is többet költenek majd erre, amik jelenleg a túlélésért küzdenek. Az új digitális megoldásokra szánt összeg az egészségügyben (ezt a szektort egyébként is késve érte el a digitalizáció, így van mit behoznia) és az építőiparban növekszik a leggyorsabban az eddigi évekhez képest. Az informatikai szektorban sok más iparággal ellentétben nem voltak nagyobb elbocsátások, továbbra is programozói hiány van és kihívás jó szakembereket találni.

Szeretnél te is profi körülmények között dolgozni?

Tetszett, amit olvastál? Kommentelj!

Rólunk

Van egy történet három ácsról, akik egy hajó belsejében dolgoznak. Megkérdezik mindegyiket, hogy mit csinál, és nagyon különbözően válaszolnak. Az első azt feleli, hogy kalapálja a fát egész nap. A második azt feleli, hogy hajót épít. A harmadik pedig úgy felel, hogy segíti felfedezni a világ még ismeretlen vidékeit. A tevékenységük azonos, de a motivációjuk, a hozzáállásuk, ahogyan a munkájukat végzik, egészen különböző.

Korábbi tartalmaink

Kövess minket Faceoobon!