Hogyan tehetjük biztonságossá az internetünket?

Az idei évben világszerte február 9-én tartották a Biztonságos Internet Napját. Ennek célja, hogy felhívja a figyelmet az internet előnyire és esetleges kockázataira. Mivel az internet szerves része az életünknek (munka, tanulás, szórakozás, stb.), ezért nem árt tudomást szerezni arról, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek ránk. Fontos tájékoztatni a gyermekeinket is, hiszen sokszor ők a célpontjai az internetes bűnözőknek, csalóknak.

Kibertámadások

A cégek életében a legnagyobb fenyegetettséget a kibertámadások jelentik. A COVID- 19 ideje alatt az ilyen jellegű támadások száma egyre növekszik, és legtöbbször adathalász-kísérletek és rosszindulatú programok formájában történnek meg. Az egyik ilyen csalás 2020. nyarán következett be: 130 népszerű Twitter fiók (pl. Joe Bidené, Bill Gates-é) egyszerre posztolta, hogy minden egyes nekik elküldött bitcoinért kettőt fizetnek vissza. A Twitter másfél óra elteltével érzékelte a csalást, közleményt adott ki, és elkezdődött a hozzáférések szigorítása. De hogyan történhetett mindez? Az elkövető megszerezte az egyik alacsonyabb beosztású Twitter munkatárs adatait, majd telefonos csalással eljutott a Twitter egyik adminjához, ami ennél sokkal nagyobb problémát is eredményezhetett volna.

Adathalászat

Ezeknél a támadásoknál az elkövető megtud pár információt az áldozatról, és ezeket felhasználva bizalmat kelt benne. Az elkövetők gyakran a sértettek közösségi média oldalait tanulmányozzák át, hogy adatokat derítsenek ki. A ritka jelszócsere is kedvez az internetes bűnözőknek, nem csoda tehát, hogy a céges informatikusok a legtöbb helyen kötelezővé teszik a jelszavak rendszeres módosítását.

Tanácsaink felhasználóknak:

  • Fiókjaidnál lehetőleg használj többfaktoros hitelesítést!
  • Használj minden platformon különböző jelszót, és ezeket cseréld le minél gyakrabban!
  • Mindig telepítsd a legújabb frissítéseket, hiszen ezek a biztonságodat szolgálják!

 

A Google felhőalapú rendszere egy bizonyítottan biztonságos megoldás a kibertámadások ellen. Lehetővé teszi a kétlépcsős azonosítást, illetve minden, amit a felhasználó a felhőbe feltölt, két különböző kontinensen, kontinensenként 3-3 helyen tárolódik. Ha érdekel, hogyan tudod még biztonságosabbá tenni az internetet, vagy hogyan tudsz még hatékonyabban védekezni a kibertámadások ellen, fordulj hozzánk bizalommal!

ingyenes e-book

25 GOOGLE WORKSPACE TIPP

CÉGVEZETŐKNEK, SZAKÉRTŐKNEK