A receptre felírt felhő, avagy egy átállás gyerekbetegségei – 2. rész
2017. november 28.
Okos cégvezetőknek okos munkahely
2018. január 15.

Informatikusok testközelben – lerántjuk a leplet!

Kamaszarcú, mosdatlan férfiak a múlt század ruhaiparának fénykorát idéző kötött pulcsiban, SZTK szemüvegben, jó adag üres pizzás dobozzal és szociális fóbiával a hátuk mögött – sokaknak pár éve még ez a kép jelent meg a szeme előtt, ha az informatikusokra terelődött a szó. A mai szakemberek többsége már csak mosolyog ezen: az informatika, mint szakma rohamosan terjed, és egyre több hölgy is hivatásának választja. De vajon Önök mit gondolnak?

Nemrég olvastam egy kutatásról, ahol kifejezetten nem szakmabelieket kérdeztek arról, hogyan látják az informatikusokat. Az eredmények a fenti karakterleírásnál már jóval kedvezőbb képet festettek: a válaszadók általában ápolt, jól öltözött, kellemes társasági emberekként gondoltak az informatikusokra.

Ha végignézek az iSolutions csapatán, én sem látok mást, mint életvidám, nyitott személyiségeket, akiket ha akarnék, sem tudnék sótlansággal vádolni. Lelkes társaság a miénk, 0-24-ben tech-témákkal vannak tele a gondolataink, és ha egy nagy számítógép lennénk, mi lennénk az elsők, akik áram helyett kávéval működünk. Való igaz, mi már nem az a generáció vagyunk, akik csak a négy fal között, a szervergépek kellemes zúgása mellett érzik jók magukat: lételemünk a kommunikáció, az ügyfelekkel való kapcsolat.

Persze a pozitív véleményeknek is van szélsősége – azt tapasztaljuk, hogy a többséghez csak az informatikusok kerültek közelebb, az informatika nem. Épp ezért sokan hajlamosak úgy tekinteni a szakmánkra, mint valami varázslatra, aminek a megismerése csak kivételes képességű zseniknek adatik meg.Nem ritkán egyenesen modern Einsteineknek képzelnek minket… Valljuk be, ez nagyon hízelgő, de a valósághoz nem áll közelebb, mint a “kocka”-kultusz. Mint minden területen, természetesen az informatikában is vannak nagy tehetségek, akit a szakma jövőjét írják.

A mi csapatunkat viszont nem egy elrugaszkodott kutatási terv vezérli, hanem valami jóval emberibb: a szenvedély. Amióta általános iskolás korunkban találkoztunk életünk első, ma már kezdetlegesnek számító számítógépeivel, visszafordíthatatlanul beszippantott ez a világ. Nem mások vagyunk, mint tolmácsok: kiismerünk és “nyelvtudással” nem rendelkezőknek is érthetővé, elérhetővé teszünk egy rendszert, amire itthon még tömegek néznek mumusként.

Ismerve a közelmúlt csípős sztereotípiáit és persze a kifogyhatatlan internetes mémeket, poénokat (amik egy egészséges öniróniával megáldott informatikus napját azért még ma is képesek feldobni), nem titkoltan mi is örülünk, ha személyesen is sikerül megcáfolnunk közülük egyet-kettőt. Bemutatkozásunk első mondata – és lényege –, azaz hogy imádjuk, amit csinálunk, önmagában nem vezetne sokra: ülhetnénk az irodában kis szigetekként, magányosan elmerülve a nagy munkaszeretetben, folyamatos “Ne zavarj!”- táblát függesztve egymás és az ügyfelek elé. Az iSolutions spiritusza abban rejlik, hogy épp az ellenkezőjét tesszük.

A kutatás eredményei jól rámutatnak arra, hogy az informatikusok felé irányuló szimpátia már köszöni, jól van. Ezért mi inkább azon dolgozunk, hogy az informatikus misztikus alakját – bár köztudott, hogy szeretünk felhők között dolgozni – lerángassuk oda, ahová való: a Földre. Ne akarnánk magasra törni? Dehogynem. Csak azt csináljuk, amit imádunk: Önökkel építkezünk!

KAPCSOLAT