Az igazi győzelem: a BIX-faktor
2018. december 17.
Fejlődés a fejünk fölött?
2019. január 16.

Kapj a fejedhez: egy okos vállalat 4 ismérve

Egyetlen veszélye van, ha kritikusan nézünk vissza a magunk mögött hagyott óévre: az „okosabban tettem volna, ha…” kezdetű megbánó mondatok mantrázása. Az efféle elmélkedést csak egy erős kávéval (szerencsés szabadnaposoknak gin-tonikkal) érdemes elkezdeni. Az üzleti életben fogadalmak helyett jobb azonnal cselekedni – mutatom, hogyan lehet a te céged is okos vállalat, akár holnaptól.

Veszed az adást?

Könnyű vele szót érteni – ha így nyilatkozom egy ismerősömről, valószínűleg intelligens embernek is tartom. Ugyanígy döntöm el, hogy egy cég esetében okos vállalatról beszélhetünk-e. Ügyfélszolgálatra nemcsak az adóhivatalban van szükség! Ha nincs, aki felvegye a telefont az ügyfeleknek, vagy ha az ajánlatkérések három kolléga e-mail címére futnak be, akik sosem egyeztetnek egymással, pont olyan lesz a cégem, mintha egy biztonságos bunkerbe bújt volna a világ elől. A potenciális ügyfelek egy ideig még kopogtatnak a vaskos ajtón, de ne hibáztassuk őket, ha úgy döntenek, nem zavarnak minket tovább…

Rend odabent

Szerintem mind láttunk már olyan tévéműsort, amelyben romos és/vagy ízléstelen házakat alakítanak át élhető, kulturált otthonokká. Pont ilyen élmény, amikor sikerült rendbe szednem egy ügyfél káoszos vállalati kultúráját – és ebből a flow-élményből bőven kijut minden évben… A legfontosabb nyilvántartások hat kolléga gépén nyolcféleképpen vannak meg, a fájlok tárolásáról az átgondolt mappastruktúra helyett inkább a tippmix jut eszünkbe…

Ha ezt látjuk a házunk táján, olyan cégről beszélünk, ami minden lépése előtt a saját cipőfűzőjét köti ki.

Egy okos vállalat nemcsak okosnak látszik, de hatékonyan is működik! Az olyan felhő rendszerek, mint a G Suite, nem ígérnek instant versenyelőnyt – cserébe fényévekkel egyszerűbbé teszik a munkát, hogy zabhegyezés helyett a főtevékenységre koncentrálhassunk.

Egy okos vállalat óvakodik a zsebesektől

Ha bankba tetted volna a pénzt, nem esett volna ki a zsebedből – ha adatbankra bíztad volna a céged virtuális vagyonát, nem veszett volna el. Az is nagy előrelépés a célként kitűzött okos vállalat felé, ha tudatosul a vezetőségben: a cége legnagyobb értékeit a számítógépekben kell keresni (és itt nem a fém alkatrészekre gondolok!).

A kibertámadások elől nem bújhatunk el, ha lelakatoljuk és éjjel is őriztetjük a cég szerverét.

A cloud computing technológia viszont egy bivalyerős szolgáltatás kapuit nyitja meg előttünk. Gondoljunk csak bele, mennyit veszítene azon három-négy cégóriás egyike, akiknek van kapacitásuk ezzel foglalkozni, ha egyszer is rést ütnének a biztonsági pajzsán! Ebből következik, hogy ha ilyen kikezdhetetlen biztonságú óriásokra bízzuk az adatok tárolását, szinte kizárhatjuk a lopás kockázatát.

A rock’n’roll nem egy tánc!

Rutinos olvasóim már biztosan kitalálták, mit is jelent nálam ez a bizonyos okos vállalat.

Ha egy cégvezető az erő mellett ésszel is kormányoz, akkor a helyén –  értsd: az első sorban – kezeli az informatika szerepét vállalata életében.

Akár a világgazdaságban, akár a szűk környezetünkben nézünk körül, láthatjuk, hogy az informatika nem egy elvont iparág, hanem életünk minden területét átszövi. 2019-re elég, ha egy egyszerű ökölszabályt tartunk szem előtt. A rock’n’roll nem egy tánc –  az IT pedig nem egy szektor, sokkal inkább üzletpolitika.

KAPCSOLAT