Tedd le a ceruzát!
2019. január 24.
KKV-k és kondenzcsíkok
2019. február 6.

Mentsd magad! A tárolt e-mail tündöklése

Valljuk be őszintén: a munkahelyünk nem az a hely, ahol szeretjük, ha kirángatnak a komfortzónánkból. Gondoljunk csak a felhőbe költözés kezdeti procedúrájára, vagy épp egyszerűen a Gmail üzenetek mentésére… A Google-t pedig nem olyan cégnek ismertük eddig, amelyik azonnal fejet hajt a felhasználók kényelmi igényei előtt. De ne aggódjunk: az új év tele van meglepetésekkel!

Vargabetű a sütőhöz

A Juhász Viktor névről nagyon nem a tortasütögetés jut eszébe annak, aki ismer. Karakteridegen módon most mégis egy tanulságos, stepfordi feleségekre hajazó sztori jár a fejemben az ’50-es évek Amerikájából. A helyzet a következő: egy népszerű instant ételeket gyártó cég hatalmas sikerre számít, amiért piacra dobtak egy „tortaport”, ami megmenti a hullafáradt háziasszonyokat a cukrászat embertelen pepecs munkájától. A cucchoz csak egy kis vizet kellett hozzáadni, és mehetett is a sütőbe!

A termék keserves eladási számokat produkált, mire a fejlesztők végre rájöttek a titokra: túl egyszerű!

A legtöbb nőnek bűntudata volt, mintha csaltak volna a konyha tetris -játékában.

Valami hasonló történt akkor is, amikor a Gmail üzenetek mentését az irodisták nem találták a funkciók között…

Golyóálló postaláda

Józan ésszel beláthatjuk, hogy a G Suite biztonsági és hozzáférési rendszere gyakorlatilag golyóálló. Az e-mailek évekkel később is bármikor, eredeti formátumukban előhívhatók – ezért valójában nem volt szükség a fent hiányolt lehetőségre.

A Gmail üzenetek mentése leginkább pszichológiai hatás szempontjából értékes: elveszi a hamis bűntudatot, miszerint egy kicsi esélyt is hagytunk volna a leveleink elvesztésére.

Különösen az olyan iparágakban, mint az építészet, ahol kőkemény jelentősége van az írásos bizonyítékoknak, plusz biztonságérzetet, jobb közérzetet jelent a funkció. Pont, mint amikor az a bizonyos cég ráírta a csomagolásra: „adjunk hozzá vizet, ÉS egy tojást” – a termék népszerűsége szárnyalt!

A plugin próbája az evés?

Ha pontosan tudom, hogy bezártam a lakásom ajtaját, mégis visszamegyek megnézni, instant jobban érzem magam. Ez az az érzés, ami miatt annyian hiányolták a Gmail üzenetek mentését. Ha informatikailag nem is, emberileg látom az értelmét. Főleg az Outlook felülethez szokott dolgozók rutinja okozza a berögződést: a rendszer egy kattintással mentette a levelet a cég fájlszerverére. Kinyomtatják, felcímkézik, fizikálisan is tárolják. Az űr betöltésére voltak Gmail-es plugin alapú próbálkozások a funkció életbe léptetéssel, sikertelenül.

Gmail üzenetek mentése: de jó fej!

Hadd legyek brutálisan őszinte: az első gondolatom az volt az üggyel kapcsolatban, hogy én biztos nem tettem volna ilyen fölösleges elemet a frankón működő levelezési rendszerembe. Másodjára rögön másképp láttam…

A Google bizony már ott tart, hogy a „teremtem a világot, és jobban tudom, mi kell a felhasználóimnak” emelvényről le-lelépnek néha, hogy meghallgassák a felhasználók visszajelzéseit.

Mintha az önvezető autóban hagynák benne a kormányt – kedvességből, mert megszoktuk. Ettől a héttől él a Gmail üzenetek mentése a jobb klikk gombbal, és a Google Táblázatokban is elérhető lesz az oldaltörés és a makró. Jó látni a tendenciát, ahogy a gigászi multik reagálnak az ügyfeleik apró rezgéseire. Mintha tanulnának tőlünk, kkv-któl.

KAPCSOLAT