Mi is az a felhő és milyen felhőszolgáltatók léteznek?

Mi is az a felhő és milyen felhőszolgáltatók léteznek?

A felhő az informatika világában röviden és tömören az internetes adattárolást jelenti. Ha már túl sok fájlunk van a számítógépünkön, telefonunkon vagy egyéb más adattárolásra alkalmas eszközünkön, érdemes valahová feltölteni azokat, hogy maradjon hely az újaknak. És hogy erre milyen biztonságos lehetőségeink vannak? Cikkünkben ezeket gyűjtöttük össze!
  • Az adatainkat tárolhatja az informatikusunk, pontosabban az Ő szervere.
  • Lehetnek egy szerverszolgáltatónál (amit hívhatunk szerver hostingnak is), itt jellemzően nagyobb méretű szerver szobák találhatóak, sok-sok szerverrel melyek közül egy a miénk.
  • Esetleg egy magyar felhőszolgáltató “multinál”, aki adott esetben többezer szervert üzemeltet pl. az InfoParkban.
  • Vagy a világ TOP5 legnagyobb felhőszolgáltató cégének valamelyikénél.

Nem árulunk zsákbamacskát, ha elmondjuk, melyek ezek.

1, Apple

Főként magánszemélyeknek nyújtanak felhőszolgáltatást, minden Apple termék beépített része az ICloud, ahol mindenki 5 GB ingyen tárhelyet kap, ami némi összeg fejében bővíthető.

2, Amazon

Az Amazon AWS szolgáltatásai webáruházakat szolgálnak ki. Egyre népszerűbbé válnak, a teljes nyilvános felhőpiac közel felét uralják.

3, Facebook

Ez is egy felhőalapú szolgáltatás, Apple-höz hasonlóan ők is magánszemélyeknek szolgáltatnak.

4, Google

A Google Drive bármilyen mobiltelefonról, táblagépről vagy számítógépről elérhető, és összekapcsolódik a Google többi alkalmazásával például a Gmaillel, Google Fotókkal, Google Plus-szal.

5, Microsoft

A Microsoft OneDrive 5 GB ingyen tárhelyet biztosít, de természetesen ez is bővíthető akár 5 TB-ig is.

Szeretnél te is a felhőben dolgozni?

Tetszett, amit olvastál? Kommentelj!

Rólunk

Van egy történet három ácsról, akik egy hajó belsejében dolgoznak. Megkérdezik mindegyiket, hogy mit csinál, és nagyon különbözően válaszolnak. Az első azt feleli, hogy kalapálja a fát egész nap. A második azt feleli, hogy hajót épít. A harmadik pedig úgy felel, hogy segíti felfedezni a világ még ismeretlen vidékeit. A tevékenységük azonos, de a motivációjuk, a hozzáállásuk, ahogyan a munkájukat végzik, egészen különböző.

Korábbi tartalmaink

Kövess minket Faceoobon!