Mostantól 3D-s képeket készít a Google a fotóinkból

A Google Photos rengeteg, több mint 1 milliárd felhasználóval rendelkezik. Ha te is egyikük vagy, és imádsz mindent megörökíteni, emlékeket gyártani, akkor számodra jó hírrel érkezett a Google!

Januártól elérhető az a szolgáltatás, a Cinematic Photos, amellyel a Google automatikusan 3D-s képeket varázsol fotóidból. Közleményük szerint az új funkcióval újraélhetők a megörökített pillanataink. A különbség a 2D-s és a 3D-s képek között rendkívül látványos, de vajon mi a titka az átalakításnak? A Google mesterséges intelligencia és gépi tanulás segítségével jósolja meg, hogy milyen mélységgel kell számolni. Akkor is megvalósítható a 3D-vé formálás, ha nincsenek mélységadatok egy képnél. Az Emlékekben a fotók automatikusan 3D-s változatban láthatók, és megoszthatók másokkal videó formában.

Vége a korlátlan tárhelynek

A Google Photos 16 megapixelig, valamint 1080p-s videókig korlátlan és ingyenes tárhelyet biztosít mindenkinek, ám nem árt tudni, hogy ez 2021. júniusától megváltozik. Innentől a felhasználók kizárólag a 15 gigabájtos tárhelyet használhatják képeik megőrzésére. A 2021. június elseje előtt feltöltött képek természetesen nem törlődnek, az új szabály csak az ennél későbbiekre vonatkozik. A Google állítólag azt tervezi, hogy kiad egy ingyenes tárhelykezelő eszközt, mely segít törölni a homályos és rosszul sikerült fotókat, így könnyebben el lehet majd dönteni, hogy mely képeket érdemes megtartani. Aki ezzel nem kíván élni, az előfizethet a Google One-ra, ami évi 6900 forintért 100 GB, 10900 forintért 200 GB, 35990 forintért 2 TB tárhelyet ad.

A vállalat szerint nagyon sokan felelőtlenül használják az alkalmazást, rengeteg olyan képet töltenek fel, melyek homályosak vagy nem ábrázolnak semmit. Azoknak, akik továbbra is az összes fotójukat fel szeretnék majd tölteni, villámgyorsan meg fog telni a tárhelyük még akkor is, ha tömörítést alkalmaznak. A megfontoltabbak viszont valószínűleg évekig tudnak majd gazdálkodni a rendelkezésre álló 15 gigabájttal, így számukra nem jelent nagy csapást az új szabály.