5 mondat amit elfelejthetsz, ha Felhőt használsz
2019. február 14.
Google? Jó lenne, csak félek tőle!
2019. február 26.

Műtét a felhők között?

„Nővér, törlést!” A sebészet emberfeletti erőfeszítéseiről ez a gyakori filmes mondat jut a legtöbbször eszünkbe. Nem véletlenül: a gyakran 12 órán is túlhúzódó eljárások alatt szó szerint emberéletek forognak kockán, a stressz tehát óriási. A műtő csapata magasan képzett, sokat tapasztalt emberekből áll, de van, amit az ő szemük sem lát… ezért nagy segítség a felhő az orvostudományban.

Innováció, élőben

Nem tudom, ki mikor látott utoljára élő műsort. Egy biztosan van, amiről baromi nagy kár, hogy lemaradtam: 2017 decemberében egy párizsi kórház élőben közvetítette a világ első olyan műtétét, amikor a felhő az orvostudományban valódi segítséggé vált. A kiterjesztett valóság technológiájára építve a páciens vállát műtő orvosok olyan szemüveget viseltek, amelyen keresztül – kvázi a valós látvány mellé „vetítve” – hologramként láthatta a váll 3D-modelljét.

Felhő az orvostudományban: határok nélkül

Ez már önmagában elképesztő megoldás, de az újítások sora itt nem állt meg: a francia csapat élőben tartotta a kapcsolatot négy további orvossal, akik szakmai tanácsokat adtak, de nem épp a szomszéd szobából! A felhő az orvostudományban való alkalmazása lehetővé tette, hogy

egyikük az Egyesült Királyságból, a másik Dél-Koreából, két professzor pedig az USA-ból kövesse és kommentálja az eseményeket.

Az AR (kiterjesztett valóság) szemüvegnek köszönhetően ők is pontosan azt látták, amit a műtétet végző sebész, aki azokhoz hasonló apró mozdulatokkal irányíthatta a rendszert, amivel mi is megérintjük az okostelefont nap mint nap.

Amerre a szem el (nem) lát

A sebészek tehát olyan szövetek mögé is beláttak, amelyeket el sem kellett mozdítaniuk. Ebben pedig nemcsak a hatékonyabb és biztonságosabb műtétek ígérete a fantasztikus, hanem az a tény is, hogy

a kiterjesztett valóság a résztvevők szerint képes lehet kizárni az emberi szubjektivitást, hiszen a hologram pontosítja a saját képüket.

De mire van szükség ahhoz, hogy egy ilyen műtét végbemenjen? Rengeteg kalkulációra. Gondoljunk csak bele: nagyfelbontású 3D-képek közvetítése valós időben egy AR-szemüvegre, amit navigálni is lehet… Mindez nem történhetett volna meg, ha a sebész fején lévő eszköz egy elefánt súlyú szerverrel lett volna megtoldva. A felhő az orvostudományban a biztos hátteret nyújtja az ilyen megoldásokhoz: azonnal migrálja és tárolja az adatokat , és biztosítja a szoftver működését.

Jó kezekben!

A felhő az orvostudományban természetesen már jóval kevésbé extrém felhasználásokban is jelen van, gondoljunk csak a nagy visszhangot keltett felhőalapú egészségügyi adatbázisra. Nem ilyen látványos, de adott esetben ez is életeket menthet, hiszen az átláthatóbb kórtörténet pontosabb diagnózisokhoz segíthet hozzá.

A cloud computing elnevezése már csak ezért is szimbolikus, hiszen olyan területek elől törli el a határt, ahová csak remélhette eddig az emberiség, hogy tudományos szinten eljut.

A felhővel az életünk tehát jó kezekben van – akár egy törött váll, akár táblázatok kezelésére használják.

KAPCSOLAT