Műtét a felhők között?

„Nővér, törlést!” A sebészet emberfeletti erőfeszítéseiről ez a gyakori filmes mondat jut a legtöbbször eszünkbe. Nem véletlenül: a gyakran 12 órán is túlhúzódó eljárások alatt szó szerint emberéletek forognak kockán, a stressz tehát óriási. A műtő csapata magasan képzett, sokat tapasztalt emberekből áll, de van, amit az ő szemük sem lát… ezért nagy segítség a felhő az orvostudományban.

Innováció, élőben

Nem tudom, ki mikor látott utoljára élő műsort. Egy biztosan van, amiről baromi nagy kár, hogy lemaradtam: 2017 decemberében egy párizsi kórház élőben közvetítette a világ első olyan műtétét, amikor a felhő az orvostudományban valódi segítséggé vált. A kiterjesztett valóság technológiájára építve a páciens vállát műtő orvosok olyan szemüveget viseltek, amelyen keresztül – kvázi a valós látvány mellé „vetítve” – hologramként láthatta a váll 3D-modelljét.

Felhő az orvostudományban: határok nélkül
Ez már önmagában elképesztő megoldás, de az újítások sora itt nem állt meg: a francia csapat élőben tartotta a kapcsolatot négy további orvossal, akik szakmai tanácsokat adtak, de nem épp a szomszéd szobából! A felhő az orvostudományban való alkalmazása lehetővé tette, hogy

egyikük az Egyesült Királyságból, a másik Dél-Koreából, két professzor pedig az USA-ból kövesse és kommentálja az eseményeket.

Az AR (kiterjesztett valóság) szemüvegnek köszönhetően ők is pontosan azt látták, amit a műtétet végző sebész, aki azokhoz hasonló apró mozdulatokkal irányíthatta a rendszert, amivel mi is megérintjük az okostelefont nap mint nap.

Amerre a szem el (nem) lát
A sebészek tehát olyan szövetek mögé is beláttak, amelyeket el sem kellett mozdítaniuk. Ebben pedig nemcsak a hatékonyabb és biztonságosabb műtétek ígérete a fantasztikus, hanem az a tény is, hogy

a kiterjesztett valóság a résztvevők szerint képes lehet kizárni az emberi szubjektivitást, hiszen a hologram pontosítja a saját képüket.

De mire van szükség ahhoz, hogy egy ilyen műtét végbemenjen? Rengeteg kalkulációra. Gondoljunk csak bele: nagyfelbontású 3D-képek közvetítése valós időben egy AR-szemüvegre, amit navigálni is lehet… Mindez nem történhetett volna meg, ha a sebész fején lévő eszköz egy elefánt súlyú szerverrel lett volna megtoldva. A felhő az orvostudományban a biztos hátteret nyújtja az ilyen megoldásokhoz: azonnal migrálja és tárolja az adatokat , és biztosítja a szoftver működését.

Jó kezekben!
A felhő az orvostudományban természetesen már jóval kevésbé extrém felhasználásokban is jelen van, gondoljunk csak a nagy visszhangot keltett felhőalapú egészségügyi adatbázisra. Nem ilyen látványos, de adott esetben ez is életeket menthet, hiszen az átláthatóbb kórtörténet pontosabb diagnózisokhoz segíthet hozzá.

A cloud computing elnevezése már csak ezért is szimbolikus, hiszen olyan területek elől törli el a határt, ahová csak remélhette eddig az emberiség, hogy tudományos szinten eljut.

A felhővel az életünk tehát jó kezekben van – akár egy törött váll, akár táblázatok kezelésére használják.

Tetszett, amit olvastál? Kommentelj!

Rólunk

Van egy történet három ácsról, akik egy hajó belsejében dolgoznak. Megkérdezik mindegyiket, hogy mit csinál, és nagyon különbözően válaszolnak. Az első azt feleli, hogy kalapálja a fát egész nap. A második azt feleli, hogy hajót épít. A harmadik pedig úgy felel, hogy segíti felfedezni a világ még ismeretlen vidékeit. A tevékenységük azonos, de a motivációjuk, a hozzáállásuk, ahogyan a munkájukat végzik, egészen különböző.

Korábbi tartalmaink

Kövess minket Faceoobon!