A bolygó kapitánya: cloud computing
2018. november 15.
10 nyomós érv a felhő ellen
2018. november 29.

Te kidobtad már az Office csomagodat?

Nyomtató, kávé, Excel, Word. Ha lenne „Mi jut először a magyarok eszébe az irodai munkáról?” című közvélemény-kutatás, nem félnék nagy összegben fogadni erre a négy szóra. Az első fontos, a második egyenesen létszükséglet, az utolsó két fogalomnak viszont az elfeledett szoftverek múzeumában lenne a helye.  Igen, van élet az Office irodai szoftvercsomag világán túl. Sőt: az irodai aranyélet ott kezdődik igazán.

Lomtalanításra fel!

Utolsó pillanatban kicserélni a számítógépet egy prezentáció előtt? Nem túl szerencsés. Én legutóbb egy üzleti konferencián találkoztam ilyen esettel – mert a képernyő alján megjelent az a Microsoft Office hitelesítésére felszólító, kínos mondat, amit csak egy módon tüntethetünk el… ha megvesszük az irodai szoftvercsomagot.

Így, ha az egyszeri cégvezető elhatározza magát a felhőbe költözés mellett, rengeteget spórol – és nem csak a kiadásain.

Az adatvagyonról sem feledkezhetünk meg! Ezer darab fontos Office fájlt nyom nélkül pendrive-ra másolhatok. A G Suite szervere azonban minden másolást rögzít, és külön biztonsági beállításokat kínál. Egy felhő rendszer jobban vigyáz az adatainkra, mint mi valaha is tudnánk. A vagyon nem az én zsebemben van – így nem is tudom áttenni egy másikba.

Az Office tehát fut a pénzünkkel, de legalább gyorsan futna!… Ahhoz, hogy kellő sebességgel működjön, drágább számítógép és állandó karbantartás szükséges. A felhő viszont bármilyen eszközről elérhető. Nem fagy le, nincs olyan, hogy nem menti a dokumentumot, nincs fennakadás a különböző verziókon – és egyetlen fájlon akár az egész cég egyszerre dolgozhat.

Hogyan tudnék élni nélküle?

Dokumentumot, fájlokat szerkeszteni Word és Excel nélkül… olyan, mint kilépni a szabad levegőre. Ha szeretjük túlbonyolítani a dolgokat, esetleg túlórázni egy elszállt fájl miatt, a váltás nem nekünk való. Ha ennek az ellenkezője igaz, eloszlatnám a három legnagyobb aggodalmat, ami a felhasználókban – tapasztalataim szerint – felmerül.

Mi lesz, ha kidobom a Microsoft Office csomagot, és e-mailben kapok egy Word fájlt?

Nyugtató helyett a csatolmánynál található kis ceruza ikont kell keresni – egyetlen kattintás alatt előttem lesz, hibátlan Google Dokumentum-formátumban.

A következő ikonnal bármelyik Drive mappámban elhelyezhetem, a másikkal átnevezhetem.

Rendben, de egy Drive-ban készült fájlt viszont már nem lehet Office-dokumentumként továbbküldeni, ugye? Dehogynem. Fájl menü, letöltés másként, és Exceltől pdf-ig bármilyen formátumban menthetem. És mi lesz a felhőben 20 évnyi munka Microsoft alapú adataival? „Drag and drop” módszerrel megfogom, behúzom a Drive mappába, és mire lecsúszik a maradék espresso, a Google automatikusan konvertálja.

Szakítani tudni kell!

Cégvezetői szemmel az eddig olvasottakról ordít, hogy a költözés csupa üzleti előnyt hoz magával. Felhasználóként viszont első blikkre mindez megint valami hülyeség, amit hónapokba kerül megtanulni. Ezt megértem. Ha a jól megszokott baltánkat Stihl fűrészre, vagy épp a Trabantot Audira váltjuk, egy ideig furcsa lesz a különbség.   A felhő sokak komfortzónáján kívül esik, mert a kényelemért cserébe egyfajta üzleti kultúrát is el kell sajátítanunk. Például, hogy minden fájlnak kijelölt helye van, nem menthetem csak úgy, az asztalra.

Túl kell lépni a „te jó ég, a vezetés most a munkám minden lépését látni fogja” – szindrómán. (Nyugodj meg, eddig is látták. 🙂 ) Ha hajlandóak vagyunk elhagyni a megszokásainkat, úgy járhatunk, mint az egyik ügyfelünk marketinges kollégája, aki

nem értette, miért végez mindennel szokatlanul gyorsan – majd rájött: mert már két hete nincs a gépén Microsoft Office…

Olyan korban élünk, amikor a minőség kelendőbb, mint a név. A gyerekeink generációja már pillanatok alatt gond nélkül lecseréli a kedvenc alkalmazását, ha akadozik. Tanuljunk tőlük: ez a szakítás minket sem fog megviselni.

KAPCSOLAT