Válasszuk ki együtt vállalatod felhőrendszerét!

Költöztesd céged adatait a felhőbe: vállalati felhőszolgáltatás, felhő tárhely

Legyen szó Google vagy Microsoft felhőről, mi mindkettőben otthon vagyunk!

Mi az iSolutions-nél már több mint 15 éve foglalkozunk vállalati informatikával és működünk országszerte rendszergazdaként közel 200 ügyfelünknél. A fennállásunk kezdete óta hiszünk abban, hogy azáltal válhatunk a piac értékes szereplőivé, ha szakértői objektivitással állunk az informatikához, és törekszünk minden rendszer átfogó és alapos megismerésére. A felhőmegoldások szakértőjeként fontosnak tartjuk, hogy a Google és Microsoft felhőben is otthon legyünk, hisz enélkül nem nyújthatnánk ügyfeleinknek a legjobb szolgáltatást. Ebben a cikkünkben igyekszünk alaposan körüljárni, valamint összehasonlítani a Google és a Microsoft felhőt, bízva abban, hogy leendő és meglévő ügyfeleink egyaránt választ kaphatnak a felhőbe költözés során gyakran felmerülő kérdésekre.

Irány a felhő! – Költözzünk okosan

A felhő alapvető rendeltetése, hogy a cégeknek ne kelljen szervereket vásárolniuk irodai rendszereikhez, amivel éves szinten akár több millió forintot is spórolhatnak. A modern vállalati felhő magában foglalja az email-ezést, a feladatkezelőt, naptárat, valamint a fájlok tárolását, újabban pedig már a webkonferenciát is. A vállalat felhőbe költöztetése azonban egy összetett és sokszor nehéz folyamat, aminek sikerét számos tényező befolyásolja.

Az egyik legfontosabb lépés a felhőrendszer kiválasztása, mely során fontos, hogy a cég és a szolgáltató közösen vizsgálja meg a vállalati igényeket és lehetőségeket. A felhő kiválasztásánál nemcsak a szervezet korábban használt rendszereit kell figyelembe venni, de a munkarendet, a kollégák digitális érettségét, a vállalat rövid és hosszú távú üzleti céljait, valamint a rendelkezésre álló büdzsét is fel kell mérni és érdemes több különböző forgatókönyvet is felvázolni a költözést illetően.

A felhő két oldala: Google és Microsoft

Mint azt már korábban sokszor leírtuk, a Google és a Microsoft nagyon eltérő módon gondol a felhőre. A Google szemlélete alapján a felhő egy olyan rendszer, ami bármelyik böngészőből, eszköztől függetlenül elérhető, míg a Microsoft a felhőt saját infrastruktúrához köti. Nem csoda tehát, hogy ebben a kérdésben a felhasználók tábora is élesen kettéválik, attól függően, hogy ki melyik rendszer irányában elkötelezett, ami a legtöbb esetben habitus és megszokás kérdése.

IT szolgáltatóként fontosnak tartjuk mindkét rendszer megismerését, hiszen csak úgy alkothatunk valós képet a felhőtechnológia jelenlegi állásáról, ha minden oldalról megvizsgáljuk a különböző gyártók termékeit.

Nem a gyártók, hanem az ügyfeleink iránt vagyunk elkötelezettek!

Az iSolutions a Google felhővel az elsők között kezdett el foglalkozni a hazai piacon. Számunkra már a kezdeteknél is világossá vált, hogy a Google megközelítése egy olyan felhasználóbarát rendszert hozott létre, ami egyszerűbbé, gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a vállalatok informatikáját. Ahogy egyre mélyebbre ástuk magunkat a Google felhőben, egyre több lehetőséget fedeztünk fel benne, amit szívesen osztottunk meg ügyfeleinkkel és a hazai piac fontos szereplőivel.

A Microsoft felhője ezzel szemben 8-9 évvel ezelőtt még nagyon gyerekcipőben járt. A redmondiaknak nem volt kiforrott elképzelésük a felhőről és nem akartak vele olyan problémákat megoldani, mint a Google, így bonyolult és nehezen kezelhető volt a rendszerük, melyben többek között nem volt megoldva a fájlok tárolása és kezelése sem. Ennek tükrében szolgáltatásaink fókusza a Google irányába mozdult, de mindvégig fontosnak tartottuk azt, hogy a Microsoft rendszerben is kiismerjük magunkat.

Éppen ezért, miután pár éve a Microsoft behozta a konkurenciával szembeni lemaradását és a Google mintáját követve egy felhasználóbarát felhőt hozott létre, komolyabban is elkezdtünk foglalkozni ezzel a rendszerrel. Ennek köszönhetően ma már külön az Microsoft-ra dedikált szakértői csapat áll ügyfeleink rendelkezésére. Tehát legyen szó Google-ről, vagy Microsoft-ról, mindkét felhőben szakértő és teljes körű támogatást nyújtunk partnereinknek és minden vállalathoz azt a rendszert vezetjük be, ami számára a legjobb.

Szem előtt kell tartani a vállalati igényeket

Mivel nincs két egyforma vállalat, így az informatikai igények is eltérőek. A Microsoft azoknak a cégeknek jelent hatékony megoldást, ahol már régóta használják az MS rendszereket, szeretnek Word-ben és Excel-ben dolgozni és Outlook-ban van a levelezésük. Mivel a Microsoft felhő nem alkalmas a vállalati projektmenedzsmentre, így azoknál a cégeknél működik jól, ahol a munkatársak “hagyományosan” élnek és többnyire önállóan dolgoznak. Azoknak a cégeknek is ideális lehet az MS, akik rendelkeznek saját fáljszerverekkel, tehát a felhőt igazából csak email-ezésre szeretnék használni, ilyenek jellemzően a multi vállalatok. Azonban ha egy cég összetettebb problémákat szeretne megoldani a felhőben, mindezt pedig egyszerűen és költséghatékonyan, ott nagy valószínűséggel a Google rendszere lesz a megfelelő választás. A Google egyesíti a levelezést, fáljkezelést és projektmenedzsmentet a kezelése pedig egy kis időbeli ráfordítással és rövid oktatási programmal bárki számára könnyen elsajátítható.

Nem árulunk zsákbamacskát, 6-ból 5 ügyfelünknek a Google felhőt ajánljuk!

Az iSolutions jelenleg  körülbelül 1000 Microsoft 365, fiókot és 5000 Google fiókot üzemeltet. Ennek egyik legalapvetőbb oka, hogy mint vállalati rendszergazda, az IT üzemeltetésért fix havidíjat kérünk ügyfeleinktől, így teljesen természetes, hogy mindig a legköltséghatékonyabb megoldást keressük. Mivel a Google felhő arra törekszik, hogy a felhasználók mindent egy helyen kezeljenek benne, ráadásul átláthatóan és egyszerűen, a fenntartása nem igényel külön személyzetet, így minimális pénzbe kerül a cégeknek.

A Microsoft ezzel szemben egy nagyvállalati rendszer, így a gyártó alapvetően azt feltételezi, hogy a vállalat rendelkezik saját rendszergazdával és informatikus  személyzettel, akik napi szinten támogatják a munkatársakat és kezelik a rendszert. Egy átlag magyar 50-100 fős KKV még nem számít nagyvállalatnak, így általában nagyon ritka, hogy egy ilyen cégnél külön informatikai személyzet álljon rendelkezésre. Mivel a Microsoft felhő esetében az üzemeltetést támogató munkatárs, vagy munkatársak költségét is bele kell számolni az árba, így ez a rendszer összességében drágább, mint a Google, ami belső IT személyzet nélkül is üzemeltethető.

Akadnak azonban olyan üzleti helyzetek is, melyek esetén nem feltétlenül a legújabb, vagy leghatékonyabb megoldást kell választani. Sok cégvezető nem anyagi szempontok szerint dönt, sokkal inkább a korábbi tapasztalatai és meggyőződése alapján, ami szintén nagyon fontos. Hiszen csak az esetben fog hatékonyan működni egy vállalati rendszer, ha a vezetőség és a munkatársak is szeretik és hisznek abban, hogy a felhő valóban megkönnyítheti a cég mindennapjait.

Végső soron tehát, nálunk mindig az ügyfél hozza meg a döntést a vállalat informatikájával kapcsolatban. IT szolgáltatóként a mi feladatunk, hogy szakértő tanácsadással és szakmai háttérrel támogassuk a cégeket és segítsünk megtalálni számukra a legjobb felhőmegoldást. Így ügyfeleinknek azt ajánljuk, sose féljenek kérdezni ha ezekről a rendszerekről van szó, sőt, a digitalizáció jelenlegi ütemét tekintve ajánlott 3-4 évente alaposan felülvizsgálni a vállalat IT rendszerét.

Felhőkisokos, avagy mi micsoda a felhőrendszerekben

Mivel a Google és a Microsoft is folyamatosan fejleszti a rendszereit, így ember legyen a talpán az a cégvezető, aki követni tudja a különböző újításokat. Ezt ráadásul az sem könnyíti meg, hogy a gyártók folyamatosan új programcsomagokkal állnak elő, melyek a termékmarketing elvárásoknak megfelelően pár évente teljesen új dizájnt és új neveket kapnak. Lássuk tehát, mit is kapunk a gyártók jelenlegi programcsomagjaival.

Microsoft 365: Ez a korábbi Office 365 megfelelője, ami a nevén kívül alapvetően nem változott. Ez gyakorlatilag maga a Microsoft felhő, ami tartalmazza az Office csomagot, és a OneDrive-ot.

Microsoft Office: Ez a Microsoft zászlóshajója, a Windows-ból már jól ismert klasszikus irodai csomag, ami tartalmazza a Word-öt, Excel-t és Powerpoint-tot. A különbség csak annyi, hogy míg régen ezeket a programokat telepíteni kellett a PC-kre, most havidíjas konstrukcióval licencelhető ez a szolgáltatás. Amit fontos tudni, hogy magáért az Office programcsomagért nem kell felmenni az M365 felhőbe, ha egy vállalatnak csak az Office programokra van szüksége, szintén havidíjas előfizetéssel külön is megvásárolhatja a Microsoft-tól.

Microsoft OneDrive: Ez a Microsoft fáljkezelésre és az e-mailezésre használt rendszere, amit sokszor sharepoint-nak, vagy fájlszervernek is hívnak.

Microsoft Azure: Ez egy havidíjas szolgáltatás azoknak a cégeknek, akik nem szeretnének saját szervert vásárolni, helyette bérelnének. Bár ez a szolgáltatás a rugalmasságát tekintve praktikus, jelenleg a hazai cégeknek költségesebb megoldás, mint egy saját szerver vásárlása.

Google Workspace: Más néven G Suite. Tartalmazza a Gmailt, Drive-ot és azokat az irodai programokat, amik a Microsoft-nál az Office programcsomag részei (pl.: Google Docs, Google Sheets)

Google Drive: A fájlok kezelésére használt rendszer, amely lehetővé teszi a fájlok felhőben való tárolását és rendezését. A Drive tárhely rugalmasan skálázható és azért rendkívül hasznos a cégeknek, mert számos esetben teljes mértékben kiváltható vele a vállalat fizikai fájlszere.

Gmail: A Google email rendszere, melybe többek közt integrálva van a naptár (Google Calendar) és a webkonferencia (Google Meet), emellett számos hasznos projektmenedzsment programot magában foglal, ami megkönnyíti a közös feladatvégzést, legyen szó irodai, home office vagy hibrid munkarendről.

Google Cloud: Ez a Microsoft Azure megfelelője, azaz a Google szerverbérlő szolgáltatása.

És Te elégedett vagy céged felhőrendszerével? Jelentkezz be gondolatébresztőnkhöz és találjuk meg számodra a legjobb vállalati felhőmegoldást!

Töltsd ki az űrlapot és küldjük is az e-bookot!

Költöztesd céged adatait a felhőbe: vállalati felhőszolgáltatás, felhő tárhely

BIZTONSÁG A FELHŐBEN (E-BOOK)

Ebben az ebookban körbejárjuk az elmúlt évek informatikai változásait, a modern munkavégzésből adódó új kihívásokat, valamint azt, hogy a felhőrendszerek miként tudják megteremteni a vállalatok IT biztonságát. Emellett igyekszünk hasznos gyakorlati tanácsokat is adni, melyek segítségével egyszerűen csökkenthetőek az adatbiztonsági kockázatok.