Válasz a big data kihívásaira

Ahogy a digitális fejlődés egyre nagyobb szerephez jut az emberiség technológiájának történelmében, olykor kiszámíthatatlan dolgok történnek. A forradalomnak ugyanis van egy „mellékhatása”, amire nem készült fel eléggé az IT: rengeteg-rengeteg adat, ami folyamatosan sokszorozódik… Lehet, hogy a felhő jelenti a megoldást big data korának legnagyobb kihívására?

Repülnek a trilliók
Mielőtt a reggeli kávétól még csak félig kinyílt szemmel elgondolkoznánk, vajon mi köze van a felhőnek egy rég lecsengett valóságshow-hoz, nézzük meg, mit is takar valójában a kifejezés? Nos,

a big data változatos és nagy sebességgel változó adatok óriási halmazát jelenti; illetve azt a technológiai környezetet, amely lehetővé teszi ezek tárolását és feldolgozását.

Hogy honnan jönnek ezek a adatok? Az internet megszületése óta egyszerre magánemberektől, vállalkozásoktól és intelligens hálózatokból. Egy felmérés szerint 2013-ban napi 2,5 trillió (!) bit mennyiségű adatot állít elő a világ – és ez a mennyiség azóta is csak növekszik.

A big data három arca
Ha valaha is szakértő társaságban hallunk a big data témájáról, szinte biztosan szóba jön a 3V fogalma. Ez nem jelent mást, mint három, az angolban v-vel kezdődő szót, amely a fogalom három legfőbb tulajdonságát írják le.

Az adatmennyiség (volume) a másodpercenként előállított adatokra, a sebesség (velocity) az adatáramláshoz viszonyított gyors feldolgozásra, a változatosság (variety) pedig az adatok formázására

annak érdekében, hogy értékes információkat nyerhessünk ki belőlük.

Egyre több és több…
Aki használja a Facebookot, streamelt már valaha filmet olyan internetes szolgáltatóról, mint például a Netflix, vagy rendelt már nemzetközi webáruházból, annak nem is olyan nehéz elképzelni a big data kezelésének problematikáját. Hogy irgalmatlan mennyiségű adataikat tárolni tudják, mind a két elterjedt adatbázis (a NoSQL és a Hadoop) magja a központokban elhelyezett szerver volt – amely ha már nem bírta el a sokasodó adatmennyiséget, egyszerűen hozzáadtak még egyet. Aztán még egyet. És így tovább… egészen addig, amíg az egész fenntarthatatlanná vált.

Menni vagy maradni?
Egyszerűen túl költségessé vált ennyi szerver fenntartása, nem is beszélve a hatalmas IT-s munkaerőigényről… És ebben a pillanatban

az érintett cégóriások pontosan azon a dilemmán mentek keresztül, mint ma bármelyik magyar kis-és középvállalkozás. Költözzünk, vagy maradjunk?

A felhőalapú tárhely ekkor ráadásul még frissebb technológia volt. Repkedtek a találgatások: megfelelő biztonságban lesznek az adataink? Biztos, hogy jó, ha kiadom az őrzésüket a kezemből? Nem lesz túl költséges? Azt hiszem, big data paradigmaváltása remek példa a felhő előnyeire. Az előnyök végül messze túlsúlyba kerültek a hátrányokkal szemben, még épp időben – azóta a big data elképzelhetetlen felhő nélkül. Épp úgy, mint a jól működő vállalkozás.

Tetszett, amit olvastál? Kommentelj!

Rólunk

Van egy történet három ácsról, akik egy hajó belsejében dolgoznak. Megkérdezik mindegyiket, hogy mit csinál, és nagyon különbözően válaszolnak. Az első azt feleli, hogy kalapálja a fát egész nap. A második azt feleli, hogy hajót épít. A harmadik pedig úgy felel, hogy segíti felfedezni a világ még ismeretlen vidékeit. A tevékenységük azonos, de a motivációjuk, a hozzáállásuk, ahogyan a munkájukat végzik, egészen különböző.

Korábbi tartalmaink

Kövess minket Faceoobon!